Suroviny
- Na těsto:
- 400 g doměkka uvařené cizrny(lze použít i sterilovanou, důkladně propláchnutou )
- 120 g medu
- 4-5 vajec
- 100 g strouhaného kokosu
- 1 PL perníkového koření
- 2 PL jablečného octa
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- + 1 jablko
- na krém:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1-2 PL cukru
- 250 g polotučného tvarohu
- strouhaná citronová kůra
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si plech, košíčky nebo formičky na muffiny.
-
Všechny suroviny na těsto, kromě jablka, důkladně rozmixujeme. Vzniklou hmotou naplníme košíčky až po okraj (těsto pečením jen málo nabyde, tak abychom neměli muffinky příliš nízké. Mně uvedené množství stačilo přesně na 12 kousků..). Jablko oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a ty vtlačíme do těsta. Pečeme při 180°C asi 20 minut a po upečení dáme na mřížku vychladnout.
-
Na krém ušleháme dotuha smetanu, přidáme cukr, kůru a tvaroh a promícháme. Krém dáme do sáčku s trubičkou a zdobíme jím vychladlé muffiny. Nakonec jemně posypeme citronovou kůrou.
Poznámka od kuchařky
Mně by se na těchto muffinkách ještě moooc líbil lístek čerstvé máty, a protože jsem na zahrádce našla rašící malinké „cosi“, ozdobila jsem aspoň jeden kousek..:-)
Recept jsem převzala z březnového čísla Gurmetu. Těsto je v podstatě totožné s originálem, krém jsem udělala jiný ( v původním receptu je ricotta s cukrem ). Muffinky jsou vynikající! Musím říct, že cizrnu by v tomto moučníku nikdo nehledal , a protože neobsahuje ani gram mouky, je vhodný i pro nemocné celiakií.