Cizrnové cupcakes s jablky a citronovým tvarohem

57
- reklama -

Suroviny

Na těsto:
400 g doměkka uvařené cizrny(lze použít i sterilovanou, důkladně propláchnutou )
120 g medu
4-5 vajec
100 g strouhaného kokosu
1 PL perníkového koření
2 PL jablečného octa
2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 sáčku prášku do pečiva
+ 1 jablko
na krém:
200 ml smetany ke šlehání
1-2 PL cukru
250 g polotučného tvarohu
strouhaná citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si plech, košíčky nebo formičky na muffiny.


    Zobrazit celý recept

  2. Všechny suroviny na těsto, kromě jablka, důkladně rozmixujeme. Vzniklou hmotou naplníme košíčky až po okraj (těsto pečením jen málo nabyde, tak abychom neměli muffinky příliš nízké. Mně uvedené množství stačilo přesně na 12 kousků..). Jablko oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a ty vtlačíme do těsta. Pečeme při 180°C asi 20 minut a po upečení dáme na mřížku vychladnout.

  3. Na krém ušleháme dotuha smetanu, přidáme cukr, kůru a tvaroh a promícháme. Krém dáme do sáčku s trubičkou a zdobíme jím vychladlé muffiny. Nakonec jemně posypeme citronovou kůrou.

Poznámka od kuchařky

Mně by se na těchto muffinkách ještě moooc líbil lístek čerstvé máty, a protože jsem na zahrádce našla rašící malinké „cosi“, ozdobila jsem aspoň jeden kousek..:-)

Recept jsem převzala z březnového čísla Gurmetu. Těsto je v podstatě totožné s originálem, krém jsem udělala jiný ( v původním receptu je ricotta s cukrem ). Muffinky jsou vynikající! Musím říct, že cizrnu by v tomto moučníku nikdo nehledal , a protože neobsahuje ani gram mouky, je vhodný i pro nemocné celiakií.