
Suroviny
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 pórek nebo 3 jarní cibulky
- 2 lžičky sladké papriky
- voda podle potřeby
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 3 hrnky uvařené nebo konzervované cizrny
- (rostlinná smetana)
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu rozdělíme na dvě poloviny a jednu s trochou vody rozmixujeme na hustou kaši.
-
V hlubším hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm drobně nakrájenou cibuli do zesklovatění. Přidáme na kolečka nakrájenou bílou část pórku nebo jarních cibulek a restujeme ještě 2 minuty. Zasypeme sladkou paprikou, promícháme, aby se paprika rozpustila v tuku a podlijeme asi hrnkem vody.
-
Přidáme nové koření a bobkový list a 5 minut povaříme.
-
Poté koření vyndáme, přisypeme celou cizrnu a zelenou část pórku či cibulky a 5 minut povaříme.
-
Zahustíme rozmixovanou cizrnou, osolíme, opepříme a společně ještě 5 minut vaříme.
-
Na závěr můžeme zjemnit trochou rostlinné smetany. Podáváme s rýží.
Poznámka od kuchařky
Podobný recept uveřejnila před několika lety průkopnice českého bio stravování Hanka Zemanová. Recept se stal hitem mezi vegetariány, vegany i bezlepkáři. U mě čekal dlouho na seznamu věcí „k vyzkoušení“, až se konečně dostal na řadu. Trochu jsem si ho upravila (autorka přidává citronovou šťávu, nedává bobkový list ani nové koření atd.) a výsledek mi tak zachutnal, že se k němu budu ráda vracet.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.