Suroviny
cca 20 kousků
- 4 velké pomeranče
- 1 citrón
- 2-3 polévkové lžíce cukru krystal (podle vlastní chuti)
- želatinové plátky 6 ks nebo sáček dortového želé na které jste zvyklí
- pomerančový džus cca 400 ml – množství nutno změřit podle postupu
- 50 ml bílého rumu (možno vynechat)
Postup přípravy receptu
-
Pomeranče a citron dobře umyjeme, rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Vymačkáme šťávu.
-
Vezmeme jednu prázdnou polovinu a změříme její objem v odměrce, tak zjistíme kolik tekutiny budeme potřebovat na celkovou dávku.
-
Vymačkanou šťávu z citrusů doplníme do požadovaného množství džusem, použila jsem pomerančový, ale můžete použít jiný, například s kontrastní barvou.
-
Plátky želatiny namočíme podle návodu na cca 5 minut do studené vody.
-
Ochutnáme šťávu s džusem a přisladíme, pokud se nám zdá málo sladká – přisladila jsem třemi lžícemi krystalového cukru. Můžeme přidat trochu bílého rumu, ale není to nutné.
-
Štávu s cukrem zahříváme, ale nevaříme.
-
Když je šťáva horká a cukr rozpuštěný, vložíme plátky želatiny a rozmícháme, rozpustí se téměř okamžitě.
-
Vydlabané poloviny citrusových plodů položíme na hrníčky nebo do muffinkové formy, aby měly stabilitu. Já jsem použila muffinkovou formu.
-
Do každé poloviny nalijeme šťávu s rozpuštěnou želatinou a necháme dobře zchladit do druhého dne.
-
Druhý den ostrým nožem začistíme okraje a každou polovinu ještě jednou rozkrojíme.
Poznámka od kuchařky
vyrobeno podle původního receptu zde, jen mírně upraveno: