Citrusové želé

55
- reklama -

Suroviny
cca 20 kousků

4 velké pomeranče
1 citrón
2-3 polévkové lžíce cukru krystal (podle vlastní chuti)
želatinové plátky 6 ks nebo sáček dortového želé na které jste zvyklí
pomerančový džus cca 400 ml – množství nutno změřit podle postupu
50 ml bílého rumu (možno vynechat)

Postup přípravy receptu

  1. Pomeranče a citron dobře umyjeme, rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Vymačkáme šťávu.


    Zobrazit celý recept

  2. Vezmeme jednu prázdnou polovinu a změříme její objem v odměrce, tak zjistíme kolik tekutiny budeme potřebovat na celkovou dávku.

  3. Vymačkanou šťávu z citrusů doplníme do požadovaného množství džusem, použila jsem pomerančový, ale můžete použít jiný, například s kontrastní barvou.

  4. Plátky želatiny namočíme podle návodu na cca 5 minut do studené vody.

  5. Ochutnáme šťávu s džusem a přisladíme, pokud se nám zdá málo sladká – přisladila jsem třemi lžícemi krystalového cukru. Můžeme přidat trochu bílého rumu, ale není to nutné.

  6. Štávu s cukrem zahříváme, ale nevaříme.

  7. Když je šťáva horká a cukr rozpuštěný, vložíme plátky želatiny a rozmícháme, rozpustí se téměř okamžitě.

  8. Vydlabané poloviny citrusových plodů položíme na hrníčky nebo do muffinkové formy, aby měly stabilitu. Já jsem použila muffinkovou formu.

  9. Do každé poloviny nalijeme šťávu s rozpuštěnou želatinou a necháme dobře zchladit do druhého dne.

  10. Druhý den ostrým nožem začistíme okraje a každou polovinu ještě jednou rozkrojíme.

Poznámka od kuchařky

vyrobeno podle původního receptu zde, jen mírně upraveno:

http://varecha.pravda.sk/recepty/citrusove-zele-fo…