
Suroviny
- 125 g změklého másla
- 130 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- čerstvě strouhaná citronová kůra
- 4 lžíce citronové šťávy
- Mléko lze nahradit zakysanou smetanou a podmáslím (po 75 g od každého nebo 100 g zakysanky a 50 g podmáslí)
- Krém:
- 230 g mascarpone
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo s cukry utřete do pěny, po jednom zašlehávejte vajíčka, pozor, srazí se to, ale po přidání mouky se těsto spraví. Přidejte citronovou šťávu, postupně přilévejte mléko a přimíchávejte mouky smíchané s kypřicím práškem, solí a strouhanou citronovou kůrou.
-
Umíchané těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou.
-
Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C, dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vytažení suchá. Pokud se vám zdá, že vršek se peče rychleji, přikryjte ho alobalem a dopečte.
-
Upečený chlebíček vyndejte z trouby, nechte chvíli chladnout na mřížce, poté překlopte na tác. Na vychladlý chlebíček naneste krém z mascarpone.
-
Mascarpone krém – v misce ušlehejte mascarpone s vrchovatou lžící moučkového cukru, přimíchejte lžíci citronové šťávy. Vymíchaný krém navrstvěte na chlebíček a dozdobte strouhanou kůrou z citronu, limetky nebo lístky máty.