Citronový chlebíček

266
- reklama -

Suroviny

125 g změklého másla
130 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
3 vejce
200 ml mléka
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
špetka soli
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
čerstvě strouhaná citronová kůra
4 lžíce citronové šťávy
Mléko lze nahradit zakysanou smetanou a podmáslím (po 75 g od každého nebo 100 g zakysanky a 50 g podmáslí)
Krém:
230 g mascarpone
1 lžíce cukru moučka
1 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo s cukry utřete do pěny, po jednom zašlehávejte vajíčka, pozor, srazí se to, ale po přidání mouky se těsto spraví. Přidejte citronovou šťávu, postupně přilévejte mléko a přimíchávejte mouky smíchané s kypřicím práškem, solí a strouhanou citronovou kůrou.

  2. Umíchané těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou.

  3. Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C, dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vytažení suchá. Pokud se vám zdá, že vršek se peče rychleji, přikryjte ho alobalem a dopečte.

  4. Upečený chlebíček vyndejte z trouby, nechte chvíli chladnout na mřížce, poté překlopte na tác. Na vychladlý chlebíček naneste krém z mascarpone.

  5. Mascarpone krém – v misce ušlehejte mascarpone s vrchovatou lžící moučkového cukru, přimíchejte lžíci citronové šťávy. Vymíchaný krém navrstvěte na chlebíček a dozdobte strouhanou kůrou z citronu, limetky nebo lístky máty.