Citronovo-pomerančový koncentrát na výrobu džusu

132
- reklama -

Suroviny
2 l koncentrátu

4 citrony
2 pomeranče
1 kg cukru krupice
50 g kyseliny citronové

Postup přípravy receptu

  1. Citrony a pomeranče dobře umyjeme a nakrájíme je i s kůrou na větší kostky, špičky můžeme odkrojit, dáme do hrnce a zalijeme vodou a vaříme asi 1 hodinu do změknutí ovoce. Rozvařenou směs rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši. Přisypeme cukr a kyselinu citronovou a ještě jednou promixujeme.

  2. Vzniklé směsi by mělo být asi 2 litry.
    Po vychladnutí nalijeme do PET – láhve a uložíme do lednice.

  3. Tento koncentrát by vystačil na smíchání s 10-ti litry vody.
    Před podáváním nalijeme koncentrát do sklenic a dolijeme podle chuti vodou a rozmícháme.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem dostala od manželovy tety a u ní jsem ho vlastně i poprve ochutnala. Ona ale celý koncentrát naředila 10 l vody.

Při představě, že bych v lednici měla uloženo asi 12 l nápoje jsem se rozhodla, že si raději do lednice dám jen koncentrát, dva litry jsou přeci jen méně než litrů dvanáct.

A velice mile mě překvapila snadná příprava tohoto lahodného nápoje.

Původně jsem chtěla přiložit fotku k některému zdejšímu podobnému receptu, ale po důkladném prozkoumání jsem zjistila, že tento recept tu není.