
Suroviny
2 l koncentrátu
- 4 citrony
- 2 pomeranče
- 1 kg cukru krupice
- 50 g kyseliny citronové
Postup přípravy receptu
-
Citrony a pomeranče dobře umyjeme a nakrájíme je i s kůrou na větší kostky, špičky můžeme odkrojit, dáme do hrnce a zalijeme vodou a vaříme asi 1 hodinu do změknutí ovoce. Rozvařenou směs rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši. Přisypeme cukr a kyselinu citronovou a ještě jednou promixujeme.
-
Vzniklé směsi by mělo být asi 2 litry.
Po vychladnutí nalijeme do PET – láhve a uložíme do lednice. -
Tento koncentrát by vystačil na smíchání s 10-ti litry vody.
Před podáváním nalijeme koncentrát do sklenic a dolijeme podle chuti vodou a rozmícháme.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem dostala od manželovy tety a u ní jsem ho vlastně i poprve ochutnala. Ona ale celý koncentrát naředila 10 l vody.
Při představě, že bych v lednici měla uloženo asi 12 l nápoje jsem se rozhodla, že si raději do lednice dám jen koncentrát, dva litry jsou přeci jen méně než litrů dvanáct.
A velice mile mě překvapila snadná příprava tohoto lahodného nápoje.
Původně jsem chtěla přiložit fotku k některému zdejšímu podobnému receptu, ale po důkladném prozkoumání jsem zjistila, že tento recept tu není.