Suroviny
- 1 hrnek rýže
- 1 menší cibule
- olej
- 2,5 hrnku zeleninového vývaru (stačí z kostky)
- šťáva a kůra z ½ citronu
- 2/3 lžičky provensálského koření
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Cibuli pokrájíme najemno a necháme ji zesklovatět na trošce oleje. K tomuto základu přisypeme propranou rýži a 2 minuty společně restujeme. Přilijeme asi 1/3 hrnku vývaru a za stálého míchání ho necháme vstřebat. Poté přilijeme další část vývaru a tak postupujeme dále, až než všechen vývar spotřebujeme. Množství vývaru záleží na typu rýže, který jsme použili. Asi po deseti minutách přidáme polovinu nastrouhané citronové kůry, lžíci citronové šťávy a provensálské koření. Dále přidáváme vývar a mícháme.
-
Když je rýže měkká a rizoto má typickou krémovou konzistenci, vmícháme zbylou citronovou kůru a šťávu (raději po částech a přidáváme podle své chuti) a případně dosolíme a dopepříme.
-
Servírujeme posypané zelenými bylinkami a v ideálním případě nastrouhaným veganským (bezmléčným) sýrem. Kdo nemá bezmléčnou dietu, může samozřejmě použít parmezán.
Poznámka od kuchařky
Původně jsem chtěla připravit citronové rizoto podle receptu od Jahody, ale protože mám bezmléčnou a bezvaječnou dietu, musela jsem ho dost pozměnit. Navíc jsem zapomněla koupit celer, takže z toho vznikl zcela nový recept.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.