Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 1 rovná lžička soli
- 60 g cukru moučka
- 160 g másla
- 1 lžička sušeného tymiánu¨
- Citronový krém:
- 6 vajec
- 170 g cukru krupice
- 3 citrony
- 40 g kukuřičného škrobu
- 1 špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin na těsto vypracujte drobenku, podle potřeby přidejte 2 až 3 lžíce vody a zpracujte do hladké koule. Těsto natlačte do formy velké asi 20×30 cm, vyložené pečicím papírem nebo do kulaté koláčové formy cca 30 v průměru. Plech s těstem dejte do mrazáku, než připravíte náplň.
-
Troubu zapněte na 170 st.C. Z důkladně odrhnutých citronů (nebo bio) ostrouhejte žlutou část kůry a vymačkejte šťávu. Suroviny na náplň pak pouze prošlehejte, nalijte na vychlazené těsto a pečte v předehřáté troubě asi 20 – 30 minut dozlatova.
-
Hotové řezy nechte vychladnout, případně ještě posypte moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Podle Kateřiny Bičíkové, www.prozeny.cz. Autorka píše, že „..sladké i slané zároveň, kyselé i jemně kořeněné, takové jsou citronové řezy ovoněné tymiánem – vydrží dlouho vláčné….“. Má pravdu, jen s tou výdrží si nejsem jistá 😀