Citrónové řezy

62
- reklama -

Suroviny
1 porce

Korpus:
1,75 hrnku polohrubé mouky
1/2 – 2/3 hrnku cukru moučka
1/4 hrnku kukuřičného škrobu
220 g kokosového oleje či rostlinného másla (např. AlsanBio)
vanilková zrníčka či 1 lžička vanilkového extraktu
Citrónová náplň:
500 ml vody
4,5 lžičky (cca 23 g) agaru
1,5 hrnku bílého cukru (nebo odpovídající množství agáve sirupu)
1,5 lžíce čerstvě nastrouhané citrónové kůry (z cca 3 citrónů, ideálně bio a chemicky neošetřených. Pozor, ať strouháte jen žlutou kůru, bílá spodní část je hořká.)
špetka kurkumy
1 hrnek čerstvě vymačkané citrónové šťávy
4,5 lžíce kukuřičného škrobu
90 ml sójového mléka nebo mandlového, kokosového či jiného rostlinného/ořechového mléka

Postup přípravy receptu

  1. Pekáček vyložte do kříže dvěma pláty pečícího papíru (jeden vložte do pekáčku podélně, druhý vodorovně).Ve větší míse (či mixéru – food processoru) smíchejte mouku, cukr moučka a kukuřičný škrob, poté přidejte po lžících kokosový olej (neměl by být tekutý, ale ani plně ztuhlý z lednice) či na kostky nakrájené rostlinné máslo a vanilku a dobře propracujte rukama (či pulzujte sekáčkem mixéru). Mělo by vám vzniknout pěkné kompaktní těsto.

  2. Vložte je do formy a vytvarujte rukama do hladké placky. Po krajích je vhodné těsto „zvednout“ asi 1 cm do výšky, aby okraje vytvořily mističku, do které následně vlijete náplň. Alternativně můžete nechat korpus rovný (tak obvykle dělávám řezy já) a místo okrajů těsta jako „formu“ držící náplň použít listy pečícího papíru, při vlévání náplně však musíte dávat pozor, aby nenatekla i pod korpus. Nijak se s tím nestresujte, nějak to dopadne…

  3. Těsto dejte na půl hodiny tuhnout do mrazáku či do lednice a troubu předehřejte na 180°C.

  4. Po půl hodině vložte korpus do trouby a pečte asi 25 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte plně vychladnout ve formě.

  5. Když korpus chladne, můžete začít připravovat náplň.

  6. Do většího rendlíku či do středního hrnce dejte vodu a rozmíchejte v ní agar.

  7. Přiveďte k varu a na středním plameni vařte asi 7 minut.

  8. Cukr mezitím dobře promněte prsty s citrónovou kůrou a v jiné míse prošlehejte citrónovou šťávu s kukuřičným škrobem.

  9. Po sedmi minutách vsypte do vařícího se agaru citrónový cukr a špetku kurkumy kvůli barvě a míchejte asi 2 – 3 minuty, dokud se cukr plně nerozpustí.

  10. Poté vlijte citrónovou šťávu s kukuříčným škrobem a mandlové mléko.

  11. Snižte teplotu a na mírném plameni za častého míchání vařte ještě asi 5 minut, dokud směs lehce nezhoustne.

  12. Sejměte z ohně, nechte chviličku (minutu, dvě) chladnout a poté náplň vlijte do korpusu (který je stále ve formě). Ujistěte se, že pečící papír všude „těsní“ – přiléhá ke korpusu, aby náplň nezatekla i pod korpus a nechte asi 20 minut chladnout při pokojové teplotě.

  13. Poté přendejte do ledničky a nechte tuhnout nejméně další 3 hodiny (či přes noc).

  14. Podávejte posypané moučkovým cukrem, nakrájené na čtverce či trojúhelníčky. Doporučuji spíš menší kousky, řezy jsou velmi osvěžující, ale také syté.

Poznámka od kuchařky

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz