
Suroviny
1 porce
- Korpus:
- 1,75 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 – 2/3 hrnku cukru moučka
- 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
- 220 g kokosového oleje či rostlinného másla (např. AlsanBio)
- vanilková zrníčka či 1 lžička vanilkového extraktu
- Citrónová náplň:
- 500 ml vody
- 4,5 lžičky (cca 23 g) agaru
- 1,5 hrnku bílého cukru (nebo odpovídající množství agáve sirupu)
- 1,5 lžíce čerstvě nastrouhané citrónové kůry (z cca 3 citrónů, ideálně bio a chemicky neošetřených. Pozor, ať strouháte jen žlutou kůru, bílá spodní část je hořká.)
- špetka kurkumy
- 1 hrnek čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- 4,5 lžíce kukuřičného škrobu
- 90 ml sójového mléka nebo mandlového, kokosového či jiného rostlinného/ořechového mléka
Postup přípravy receptu
-
Pekáček vyložte do kříže dvěma pláty pečícího papíru (jeden vložte do pekáčku podélně, druhý vodorovně).Ve větší míse (či mixéru – food processoru) smíchejte mouku, cukr moučka a kukuřičný škrob, poté přidejte po lžících kokosový olej (neměl by být tekutý, ale ani plně ztuhlý z lednice) či na kostky nakrájené rostlinné máslo a vanilku a dobře propracujte rukama (či pulzujte sekáčkem mixéru). Mělo by vám vzniknout pěkné kompaktní těsto.
-
Vložte je do formy a vytvarujte rukama do hladké placky. Po krajích je vhodné těsto „zvednout“ asi 1 cm do výšky, aby okraje vytvořily mističku, do které následně vlijete náplň. Alternativně můžete nechat korpus rovný (tak obvykle dělávám řezy já) a místo okrajů těsta jako „formu“ držící náplň použít listy pečícího papíru, při vlévání náplně však musíte dávat pozor, aby nenatekla i pod korpus. Nijak se s tím nestresujte, nějak to dopadne…
-
Těsto dejte na půl hodiny tuhnout do mrazáku či do lednice a troubu předehřejte na 180°C.
-
Po půl hodině vložte korpus do trouby a pečte asi 25 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte plně vychladnout ve formě.
-
Když korpus chladne, můžete začít připravovat náplň.
-
Do většího rendlíku či do středního hrnce dejte vodu a rozmíchejte v ní agar.
-
Přiveďte k varu a na středním plameni vařte asi 7 minut.
-
Cukr mezitím dobře promněte prsty s citrónovou kůrou a v jiné míse prošlehejte citrónovou šťávu s kukuřičným škrobem.
-
Po sedmi minutách vsypte do vařícího se agaru citrónový cukr a špetku kurkumy kvůli barvě a míchejte asi 2 – 3 minuty, dokud se cukr plně nerozpustí.
-
Poté vlijte citrónovou šťávu s kukuříčným škrobem a mandlové mléko.
-
Snižte teplotu a na mírném plameni za častého míchání vařte ještě asi 5 minut, dokud směs lehce nezhoustne.
-
Sejměte z ohně, nechte chviličku (minutu, dvě) chladnout a poté náplň vlijte do korpusu (který je stále ve formě). Ujistěte se, že pečící papír všude „těsní“ – přiléhá ke korpusu, aby náplň nezatekla i pod korpus a nechte asi 20 minut chladnout při pokojové teplotě.
-
Poté přendejte do ledničky a nechte tuhnout nejméně další 3 hodiny (či přes noc).
-
Podávejte posypané moučkovým cukrem, nakrájené na čtverce či trojúhelníčky. Doporučuji spíš menší kousky, řezy jsou velmi osvěžující, ale také syté.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz