Citronové kuře pečené v soli s omáčkou z řapíkatého celeru

73
- reklama -

Suroviny
3 porce

2 kuřecí prsa (cca 500g masa)
500 g soli
citronová šťáva
5 bílků
šalvěj (nejlépe čerstvá, já měla jen sušené listy)
4 řapíky celeru
lžíce másla
troška smetany
3 stroužky česneku
špetka mleté skořice
1 kousek celé skořice
sůl
pepř
brambory

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí prsa pokapeme citronem, poklademe lístky šalvěje a položíme na pečící papír v pekáčku. Smícháme 0,5 kg soli s pěti bílky a tuto směs navrstvíme na prsíčka a dáme péct na 30-40 minut do trouby vyhřáté na 180°C.


    Zobrazit celý recept

  2. Zatím si nakrájíme na slabá kolečka syrové omyté neoškrábané brambory a na rozpáleném oleji v pánvi z nich vytvoříme dokola vějíř a z obou stran opečeme. Uznávám, že to moc dobře nejde otáčet, pomohla jsem si talířem a i tak to moc nedrželo v sobě, asi špatný druh brambor.

  3. Na další pánev dáme máslo, na něm orestujeme pokrájený řapíkatý celer a trochu posekanou šalvěj, osolit, opepřit. Přidáme trochu mleté skořice a jeden kousek celé skořice. Přilijeme trochu smetany a přidáme utřené 3 stroužky česneku.

  4. Po vytažení masa z trouby, vysvobodíme prsíčka z krusty, nakrájíme na plátky, položíme na omáčku a maso ještě pokapeme citronem.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: maďarský kuchař na TV Paprika