Suroviny
12 – 14 porcí
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g hladké mouky
- lžíci kakaa (vrchovatou)
- 200 g krupicového cukru
- 6 vajíček
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 3 lžíce vody (vlažné)
- špetka soli
- Krém:
- 250 ml mléka
- 80 g moučkového cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 2 vanilkové cukry
- 60 g tuku
- 150 g čokolády na vaření
- Ořechová nádivka:
- 200 g ořechů
- 100 g moučkového cukru
- trochu mléka (asi 60 – 70 ml)
- (přivedeme k varu a odstavíme)
Postup přípravy receptu
-
TĚSTO: Bílky oddělíme od bílků a se špetkou soli ušleháme sníh. Až je sníh napůl ušlehaný přidáme cukr a došleháme. Potom do sněhu zašleháme žloutky, olej a a vodu. Až se směs spojí, tak do ní prosejeme mouku a kakao.
-
Promícháme a nalijeme na pekáč vyložený papírem na pečení. Pečeme na 180°C 15 minut. Dáme vychladit a podélně rozřežeme na tři pruhy.
-
Potřeme ořechovou nádivkou a na nádivku natřeme krém, to opakujeme i na druhý pruh těsta. Přiklopíme posledním pruhem těsta a celé potřeme krémem. Boky posypeme mletými ořechy a ozdobíme. Můžeme také místo krému potřít čokoládovou polevou a ozdobit šlehačkou.
-
KRÉM: Mouku nasypeme do mléka a uvaříme kaši, až je hustá odstavíme ji a zamícháme do kaše vanilkové cukry a nastrouhaný 100% tuk. Mícháme tak dlouho dokud se vše nespojí v hladkou hmotu. Vychladíme. Máslo a cukr ušleháme do pěny a po částech do másla zašleháme připravenou kaši.
-
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a částečně zchladíme. Teplou ji zašleháme do krému a na půl hodiny necháme stát.