Suroviny
- 1 hrnek uvařeného čiroku (asi 100 g v suchém stavu)
- 1 větší brambora
- 2 lžíce cizrnové mouky
- 2 lžíce lahůdkového droždí (Tebi)
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 a 1/2 lžičky majoránky
- sůl
- pepř
- olej
Postup přípravy receptu
-
Čirok přes noc namočíme a následující den uvaříme v čerstvé vodě doměkka (cca 50 minut). Protože vaření čiroku trvá dlouho, obvykle vařím větší množství najednou a používám do více pokrmů.
-
Bramboru uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a na jemno nastrouháme. Z uvařeného čiroku, nastrouhané brambory, cizrnové mouky a lahůdkového droždí umícháme těsto, do kterého přidáme prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř.
-
Nepřilnavou pánev lehce vytřeme olejem, rozehřejeme a pomocí namočené lžíce z těsta nabíráme kousky a formujeme z nich placičky. Smažíme z obou stran dozlatova.
-
Případně můžeme placičky rozložit na plech vyložený pečicím papírem, pokapat olejem a upéct v troubě. Ihned podáváme, dokud jsou placičky křupavé.
Poznámka od kuchařky
Čirok by šel nahradit i jinou bezlepkovou obilninou, např. uvařenými jáhlami nebo pohankou.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.