
Suroviny
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1/4 hlávky bílého zelí
- 1 hrnek čirokového zrna
- 1,5 hrnku zeleninového vývaru
- hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce sojové omáčky
- čerstvé zelené bylinky (použila jsem petrželku a pažitku)
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Čirok propláchneme a nejlépe přes noc namočíme do studené vody. Poté vodu slijeme, čirok zalijeme zeleninovým vývarem a dáme vařit. Vaříme doměkka, asi 50-60 minut, podle potřeby doléváme vodu.
-
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme zelí, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme pod pokličkou doměkka (asi 15 minut).
-
Uvařený čirok smícháme s podušeným zelím, nasekanými vlašskými ořechy a bylinkami.
-
Dochutíme sojovou omáčkou, solí a čerstvě namletým pepřem.
Poznámka od kuchařky
Čirok je jednou z nejstarších obilnin, pěstovali ho už staří Egypťané. V současné době se vecirok-semena-2.jpg světě řadí mezi pět nejvíce pěstovaných obilnin pro lidskou výživu, hned za pšenici, kukuřici, rýži a ječmen. Mezi všemi pěstovanými plodinami zaujímá sedmé místo ještě po sóje a bramborách. Čirok má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem), navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Navíc nejsou tak alergenní jako např. sója. Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitaminy skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“. Díky svému vysokému obsahu proteinů je vhodný také pro vegetariány, vegany a makrobiotiky.
U nás čirokové zrno dodává firma Adveni Medical, ke koupi je na jejich eshopu http://eshop.bezlepkova.com/zrno-seminka/cirokove-… a v pokrokových prodejnách zdravé výživy.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.