„Cipísek“ – krkovice plněná restovanými játry

64
- reklama -

Suroviny
2 – 4 porce

– vepřová krkovice 2 velké plátky
30 dkg játra drůbeží(vepřová, já jsem měla krůtí) nakrájet na menší kousky
2 velké cibule na proužky
kousek slaniny
10 dkg špeku
sůl
pepř
mletá paprika paprika
brambory

Postup přípravy receptu

  1. Játra orestovat na špeku a části cibule, osolit, opepřit.

  2. Plátky krkovice rozklepat mezi foliemi. Osolit, popaprikovat (lze okořenit i jinak-třeba hořčicí), rozdělit játra, spíchnout párátky.

  3. Do pekáčku oloupané, pokrájené brambory, zbytek cibule, osolit. Navrch připravené kapsy z masa.

  4. Podlít vývarem či vodou, péci poměrně zvolna v troubě (cca 150°). Lze nejprve přikrýt, pak dopéci odkryté, jednou obrátit. Já jsem pekla bez přikrytí a kontrolovala. Pokud si schováváte výpek z vepř. pečeně apod., doporučuji vřele trochu přidat.

Poznámka od kuchařky

Touto dobrotou mě jednou překvapil přítel po příchodu z práce. Prý to kdysi vařili v nějaké hospodě na Jičínsku (proto zřejmě ten název). Podobný recept jsem tu našla až po uvaření a vyfocení, tak mě nekamenujte, malé odlišnosti tu jsou. Jíme s tatarskou omáčkou a salátem.