Čínské marinované ledvinky – 腌制 – yānzhì marinated

145
- reklama -

Suroviny

6 vepřových ledvinek
víno shao xing
marináda:
3 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžíce vína shao xing
2 lžičky čili oleje
1 lžíce rýžového octa
1 lžička cukru
špetka wei-su
(sůl)
houby Jidášovo ucho
K podávání:
ledový salát
čili olej
marinovaná čili paprička z oleje

Postup přípravy receptu

  1. Ledvinky pečlivě očistěte, vykrájejte močovody, tuk, případně odblaňte a nakrájejte na velikosti sousta. Propláchněte několikrát ve studené vodě. Zalijte vínem shao xing tak, aby byly ponořené a nechte marinovat v chladu do druhého dne.

  2. Smíchejte suroviny na marinádu. Wei-su (glutaman) můžete nahradit lžící sójové omáčky a solí.

  3. Houby zalijte vařící vodou a nechte nabobtnat. Odstraňte tvrdé části a nakrájejte na velikost ledvinek.

  4. Ledvinky sceďte, víno, ve kterém se máčely, vylejte, omyjte a povařte ve vroucí vodě asi 20 min. Vyjměte a nechte zchladnout. Přidejte houby. Zalijte připravenou zálivkou, opět tak, aby byly ledvinky zcela ponořené. Množství marinády třeba i zdvojnásobte. Nechte marinovat v chladu do druhého dne.

  5. Salát natrhejte na kousky a naaranžujte na talíř. Ledvinky vyndejte z chladu a nechte dojít na pokojovou teplotu. Část marinády – asi 4 lžíce – a několik hub zahřejte a přelijte jí salát, aby zavadl. Salát pokapejte čili olejem, posypte nadrobno nakrájenou papričkou, případně osolte.

Poznámka od kuchařky

Pokrm jsem poprvé ochutnala v době minulé v „Číně“, ve Vodičkově ulici, vyhlášené a v té době snad jediné čínské restauraci v Praze. Recept, který jsem získala zprostředkovaně, je z kopie stránky kuchařky, odhaduji z konce 70. a začátku 80. let, soudě podle formátu a popisu surovin (výše uvedené názvy jsou přizpůsobeny současnosti).

Víno Shao xing lze nahradit suchým sherry nebo jiným desertním vínem.

Wei-su je výtažek ze sóji, luštěnin – jedná se o glutamát sodný (glutaman). Jeho užití by měl každý zvážit kvůli jeho údajným škodlivým účinkům.

Název čínsky kulturně – 中文