
Suroviny
- 6 vepřových ledvinek
- víno shao xing
- marináda:
- 3 lžíce světlé sójové omáčky
- 2 lžíce vína shao xing
- 2 lžičky čili oleje
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička cukru
- špetka wei-su
- (sůl)
- houby Jidášovo ucho
- K podávání:
- ledový salát
- čili olej
- marinovaná čili paprička z oleje
Postup přípravy receptu
-
Ledvinky pečlivě očistěte, vykrájejte močovody, tuk, případně odblaňte a nakrájejte na velikosti sousta. Propláchněte několikrát ve studené vodě. Zalijte vínem shao xing tak, aby byly ponořené a nechte marinovat v chladu do druhého dne.
-
Smíchejte suroviny na marinádu. Wei-su (glutaman) můžete nahradit lžící sójové omáčky a solí.
-
Houby zalijte vařící vodou a nechte nabobtnat. Odstraňte tvrdé části a nakrájejte na velikost ledvinek.
-
Ledvinky sceďte, víno, ve kterém se máčely, vylejte, omyjte a povařte ve vroucí vodě asi 20 min. Vyjměte a nechte zchladnout. Přidejte houby. Zalijte připravenou zálivkou, opět tak, aby byly ledvinky zcela ponořené. Množství marinády třeba i zdvojnásobte. Nechte marinovat v chladu do druhého dne.
-
Salát natrhejte na kousky a naaranžujte na talíř. Ledvinky vyndejte z chladu a nechte dojít na pokojovou teplotu. Část marinády – asi 4 lžíce – a několik hub zahřejte a přelijte jí salát, aby zavadl. Salát pokapejte čili olejem, posypte nadrobno nakrájenou papričkou, případně osolte.
Poznámka od kuchařky
Pokrm jsem poprvé ochutnala v době minulé v „Číně“, ve Vodičkově ulici, vyhlášené a v té době snad jediné čínské restauraci v Praze. Recept, který jsem získala zprostředkovaně, je z kopie stránky kuchařky, odhaduji z konce 70. a začátku 80. let, soudě podle formátu a popisu surovin (výše uvedené názvy jsou přizpůsobeny současnosti).
Víno Shao xing lze nahradit suchým sherry nebo jiným desertním vínem.
Wei-su je výtažek ze sóji, luštěnin – jedná se o glutamát sodný (glutaman). Jeho užití by měl každý zvážit kvůli jeho údajným škodlivým účinkům.
Název čínsky kulturně – 中文