
Suroviny
- 1,5 l kuřecího vývaru
- půl svazku krájené lahůdkové cibulky
- 4 strouhané mrkve
- posekaná chilli paprička bez semínek
- 6 žampionů
- vařená kuřecí prsa (nebo obraný skelet)
- čtvrt pokrájené zelné hlávky
- 1/2 mocca lžičky Psyllia
- 3 PL rýžového octa
- 1 lžička březového nebo kokosového cukru
- půl lžíce worchesteru
- slunečnicový olej
- libovolný počet čerstvých vajec
- 3 PL obyčejného octa
Postup přípravy receptu
-
Na oleji zpěním půl svazku nakrájené lahůdkové cibule, strouhané mrkve, chilli papričku a restuji. Přidám nakrájené žampiony a opět restuji. Zaliji 1,5 l kuřecího vývaru.
-
Oberu prsa z grilovaného nebo vařeného kuřete, přidám do vývaru spolu s kusem pokrájené zelné hlávky. Psyllium namočím do malého množství vody, nechám 10 minut nabýt. Vliji do polévky, zamíchám, převařím. Dochutím solí, rýžovým octem a kokosovým cukrem (med mi v tomto případě nepřipadal vhodný).
-
Ještě jsem přidala velkou špetku mletého chilli, byla málo pálivá a pro tmavší barvu asi půl lžíce worchesteru.
-
Zastřená vejce: Uvedeme do varu 2 litry vody, kterou jsme okyselili 3 PL octa (stačí obyčejný kvasný lihový). Lžící nebo vařečkou uděláme ve vodě vír a do jeho středu opatrně vyklopíme ze skořápky vejce. Var okamžitě ztlumíme na minimum. Vejce v horké vodě pošírujeme cca 3 minuty, pak ho opatrně vylovíme třeba sítkem na čaj a necháme na ubrousku odkapat přebytečnou vodu. Zastřené vejce má mít tuhý bílek a tekutý žloutek.
Poznámka od kuchařky
Psyllium není nutné, ale polévku zahustí do správně „blemcavé“ konzistence čínské polévky.
Recept inspirován internetem.