Čínská ostrá sladkokyselá polévka se zastřeným vejcem (Dělená strava podle LK – Zvířata)

187
- reklama -

Suroviny

1,5 l kuřecího vývaru
půl svazku krájené lahůdkové cibulky
4 strouhané mrkve
posekaná chilli paprička bez semínek
6 žampionů
vařená kuřecí prsa (nebo obraný skelet)
čtvrt pokrájené zelné hlávky
1/2 mocca lžičky Psyllia
3 PL rýžového octa
1 lžička březového nebo kokosového cukru
půl lžíce worchesteru
slunečnicový olej
libovolný počet čerstvých vajec
3 PL obyčejného octa

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji zpěním půl svazku nakrájené lahůdkové cibule, strouhané mrkve, chilli papričku a restuji. Přidám nakrájené žampiony a opět restuji. Zaliji 1,5 l kuřecího vývaru.

  2. Oberu prsa z grilovaného nebo vařeného kuřete, přidám do vývaru spolu s kusem pokrájené zelné hlávky. Psyllium namočím do malého množství vody, nechám 10 minut nabýt. Vliji do polévky, zamíchám, převařím. Dochutím solí, rýžovým octem a kokosovým cukrem (med mi v tomto případě nepřipadal vhodný).

  3. Ještě jsem přidala velkou špetku mletého chilli, byla málo pálivá a pro tmavší barvu asi půl lžíce worchesteru.

  4. Zastřená vejce: Uvedeme do varu 2 litry vody, kterou jsme okyselili 3 PL octa (stačí obyčejný kvasný lihový). Lžící nebo vařečkou uděláme ve vodě vír a do jeho středu opatrně vyklopíme ze skořápky vejce. Var okamžitě ztlumíme na minimum. Vejce v horké vodě pošírujeme cca 3 minuty, pak ho opatrně vylovíme třeba sítkem na čaj a necháme na ubrousku odkapat přebytečnou vodu. Zastřené vejce má mít tuhý bílek a tekutý žloutek.

Poznámka od kuchařky

Psyllium není nutné, ale polévku zahustí do správně „blemcavé“ konzistence čínské polévky.

Recept inspirován internetem.