Suroviny
2 porce
- 1 kuřecí prso (pro 2 stačí jen jedno pro 4 osoby alespoň 2 prsíčka)
- Zelenina:
- 1/2 červené papriky
- 1/2 zelené papriky
- 2 menší cibulky nebo 1 větší
- 2 stroužky česneku
- Přísady:
- olej
- olivový olej
- solamyl (škrob)
- sojová omáčka (sladká a normální)
- něco pikantní (např. pikantní omáčka z papriček)
- sůl
- cukr
- Příloha:
- jasmínová rýže
- Tip:
- perfektní je čínské zelí (které jsem neměla)
- nakrájené mandle
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve do malého kávového šálku dáme vrchovatou lžičku škrobu, který zalijeme vodou a zakápneme sojovou omáčkou.
-
Nakrájíme kuřecí prsíčko na malé kostičky.
-
Papriky pokrájíme na tenší proužky, cibuli překrojíme na půl a krájíme tenké půlměsíčky, česnek jen rozmáčkneme. Na pánev nalijeme olivový olej a po rozpálení vložíme papriky. Jakmile zesklovatí, přidáme cibuli a nakonec jeden rozmáčklý stroužek česneku (aby byla zelenina voňavá). Vše jen do změknutí (ne do rozvaření, musí ještě trošku křupat).
-
Zeleninu dáme stranou na talíř, otřeme pánev od oleje.
-
Na pánev nalijeme olej a nasypeme asi tak 5 lžiček cukru (někdo má rád sladší čínu, někdo ne, proto vše řídíme podle sebe). Hned jak začne cukr karamelizovat (stačí opravdu jen trošku), pokládáme do zkaramelizovaných míst kuřecí kostičky obalené ve škrobu. Přidáme druhý stroužek česneku na ovonění. Až maso krásně zezlátne, přidáme předem připravenou zeleninu, pořádně vmícháme a zalijeme namočeným škrobem.
-
Vše pořádně promícháme a ještě dochutíme solí, pálivou omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Tahle čína je u nás doma skoro na denním pořádku, všichni se po ní můžeme utlouct. Doporučuji vyzkoušet.