Cibulovo smetanová krémovka s pažitkou

47
- reklama -

Suroviny
4 porce

2 svazky lahůdkové cibulky bílou i zelenou část
2 střední brambory
1 svazek pažitky o průměru cca 5 cm
1 plátek másla 1 cm silný
1 prolisovaný stroužek česneku (lze vynechat)
400 ml vody přibližně
smetana na vaření (postačí 10%)
sůl (kdo chce, může použít kostku zeleninového bujónu)

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory nakrájíme na kostky, očistěnou cibuli nakrájíme na kolečka.


    Zobrazit celý recept

  2. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme nakrájenou cibuli a necháme 4minuty restovat. Poté přidáme brambory, osolíme a zalijeme horkou vodou. Pod pokličkou vaříme slabým varem 15minut.

  3. Mezitím nadrobno nakrájíme pažitku a přibližně 2lžíce odložíme stranou na posypání hotové polévky.

  4. Hrnec se zeleninou odstavíme ze sporáku, přidáme nakrájenou pažitku a vše ponorným mixérem rozmixujeme

  5. . Podle potřeby naředíme smetanou, dochutíme solí a opět dáme hrnec na sporák. Přidáme prolisovaný česnek a necháme 2 minuty provařit.

    Do hotové polévky dáme odloženou pažitku a můžeme podávat.

Poznámka od kuchařky

Velice rychlá a chutná polévka z levných a celkem dostupných surovin. Protože mám pažitky opravdu hodně, tak jsem v závěru před mixováním do polévky přidala ještě 2lžíce pažitkového pesta.

Kdo chce, může polévku na talíři posypat osmaženou slaninkou a krutonky z pečiva.