
Suroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1/4 l mléka
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1 kostka droždí
- 100 ml Majolky®
- Na potření:
- 1 zakysaná smetana
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- tymián
- Karamelizovaná cibulka:
- 5 středních cibulí
- 2-3 lžíce oleje
- 2 lžíce třtinového cukru
- sůl
- 1 lžíce balsamikového octa
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme těsto – mouku osolíme, do středu rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vlažné mléko a po chvíli majolku. Zpracujeme těsto a necháme vykynout.
-
Mezitím nakrájíme cibuli na měsíčky, osmahneme na oleji, zasypeme cukrem a necháme karamelizovat. Osolíme, přidáme balsamikový ocet a necháme ho odpařit . Dáme vychladnout.
-
Zakysanou smetanu smícháme se solí, prolisovaným česnekem a tymiánem.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vyválíme placku, pomažeme ochucenou smetanou a posypeme cibulkou. Zavineme do rolády a nakrájíme na šneky. Přendáme na plech a každý v prostředku ještě zmáčkneme rukojetí příborového nože.
-
Pečeme na 180°asi 25-30 minut.
Poznámka od kuchařky
Inspiroval mě cibulový kringel od Hosty, ale použila jsem majonézové těsto, ochutila smetanu a zvolila formu šneků – je to rychleji upečené a nemusí se to porcovat. 🙂