Suroviny
asi 1350ml
- 80-100 ml olivového oleje
- 2 kg cibule na kolečka půlkolečka
- 150-200 g hnědého cukru
- 250 ml červeného vinného octa
- mořská sůl
- černý pepř podle chuti
Postup přípravy receptu
-
Na středním plameni rozehřejeme v hlubokém kastrolu olej a vsypeme cibuli.
-
Přiklopíme poklicí a asi 40 min dusíme, neměla by se smažit, ale dusit, aby pomalu zkaramelizovala. Občas promícháme.
-
Pak přidáme cukr, ocet, pepř a sůl, chvilku dobře mícháme, aby se cukr rozpustil a rovnoměrně se chutě propojily. Ještě 10 min povaříme, aby cibuláda zhoustla a proměnila se v sirup.
-
Naplníme do skleniček (nejlépe se širokým hrdlem) a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
S cukrem a octem zacházejte hlavně podle toho, jestli máte rádi
sladší nebo pikantnější chuť.
Je vynikající k pečenému, grilovanému masu. Ze zkušeností vím, že je lepší v pokojové teplotě nebo ke grilování trošičku prohřát.
Vydrží v chladnu neotevřená cca 2 měsíce, otevřená v ledničce měsíc.