Suroviny
- 500 g mouky Farina „00“ manitoba (koupené na mouky.cz, odkaz v Poznámce)
- 420-430 g vody
- 5 g droždí
- 2 rovné lžičky soli
- NEBO
- 350 g hladké mouky
- 150 pšeničné chlebové mouky
- 440 g vody
- 2 rovné lžičky soli
Postup přípravy receptu
-
Večer, den před pečením, umícháme preferment z 200 g vody, 200 g manitoby, asi 1 g droždí.
Vše vezmeme z odvážených, přichystaných surovin. Dobře promíchaný preferment uzavřeme v míse proti osýchání a necháme 12 hodin v teple místnosti pracovat. -
Zároveň s přípravou prefermentu dáme do jiné mísy předmočit další část mouky – smícháme 150 g mouky a 150 g vody a necháme do druhého dne. V „těstě“ proběhne autolýza, mouka bobtná a vytváří se lepková struktura.
-
Ráno smícháme obě těsta – preferment i mouku s vodou – preferment je velice napěněný a nádherně voní.
-
Přidáme zbytek mouky (150 g), v 50 g vody rozpuštěný zbytek droždí a vše necháme robotem asi 5 minut dobře promíchat.
-
Přisypeme sůl a za stálého mísení dolijeme zbytek vody – je na každém, kolik si troufne. U tohoto těsta mám vyzkoušeno celkových 425 g vody.
-
Těsto jsem mísila asi 8-10 minut, pak ho nechala 20 minut odpočívat a znovu robotem promísila. Vyndala jsem hák a těsto nechala v míse kynout asi hodinu.
-
Vykynuté těsto pomocí stěrky prakticky vylijeme na pomoučený stůl a celý povrch mu posypeme moukou.
-
Pomoučené těsto rozřízneme napůl a každou část těsta pomocí stěrky jakoby srolujeme. Jde to dobře, nebojte, povrch těsta drží jako blána pohromadě.
-
Necháme asi 20 minut odpočinout, pak každou ciabattu přeložíme na třetiny, pomocí stěrky přesuneme na pečící fólii a tam srovnáme – pomoučenými prsty ji vytáhneme víc do délky a svrchu ji rovnoměrně prsty poďubkujeme, ať je všude stejně hrubá. Zatím, co se rozehřívá trouba, necháme ciabatty na fólii na plechu nakynout.
-
Troubu i s dlaždicí a starým plechem na dně dobře vyhřejeme na 250-260°C, pak rychlým pohybem sesuneme ciabatty i s pečící fólií z plechu na dlaždici, do nahřátého plechu na dně trouby chrstneme asi 100 ml horké vody a necháme asi 10 minut péct.
-
Ciabatty se začnou prakticky hned nafukovat.
-
Po 10 minutách troubu krátce vyvětráme od páry, teplotu snížíme na 180°C a ciabatty dopečeme – asi 10-15 minut.
Pracujeme-li s našimi moukami, je POSTUP práce, kromě počátku, stejný, jako píšu výše.
Na preferment smícháme 200 g hladké mouky, 200 g vody a 1 g droždí – nejprve rozmíchat droždí ve vodě, pak až přidat mouku. Zvlášť smícháme 150 g pšeničné chlebové a 150 g vody a necháme předmočit (autolýza).
Druhý den pak už pokračujeme přesně podle postupu. Řídké těsto je třeba robotem opravdu dobře vymíchat.
Poznámka od kuchařky
Původní recept na http://www.pekarnomanie.cz/ciabatta-s-prefermentem…
Kůrka je pevná a křupavá, trochu žvýkavá. Střída nejvíc zavoní přímo v puse, při jídle – je lehounká, měkounká, vzdušná…a přesto trochu žvýkavá.
I když neobsahují tuk, jsou ciabatty výborné i druhý den.
Pokud má někdo strach z manipulace s dvěma poměrně velkými plackami řídkého těsta, může je před druhým rolováním trochu vytáhnout do délky, nakrájet na kusy a teprve ty potom přeložit. Po nakynutí a upečení vyndáte z trouby malé ciabattine.
Mouka manitoba se dá koupit v Makru nebo