
Suroviny
- 1 listové těsto
- 200 g plátků anglické slaniny (velmi tenkých)
- 1 vejce
- červená mletá paprika
- kmín
- hrubá sůl
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto rozválíme natenko a pak rádýlkem nakrájíme 4-5 cm široké proužky, dlouhé cca 20 cm. Na každý pruh položíme dlouhý plátek slaniny a posypeme ji slabě ostřejší sypkou červenou paprikou (plátky slaniny si předem upravíme podle tvaru a velikosti proužků těsta).
-
Těsto přehneme podélně napůl, okraje stiskneme prsty a několikrát přetočíme, abychom dosáhlí tvarů vrtule.
-
Slaninové tyčky rozložíme na plech s pečícím papírem nebo na plech, vypláchlý studenou vodou. Každému kousku uděláme dostatek místa, protože těsto trochu nabude.
-
Tyčky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a celým kmínem a libovolnou bylinkou.
-
Pečeme v předem vyhřáté troubě zpočátku zprudka, pak již na mírnější teplotě hezky dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Podáváme při posezení s přáteli. Mizí to rychle.