Suroviny
2 porce
- 10 žampionů (hlavičky+nožičky)
- 100 g vinné klobásy
- 50 g Nivy
- 50 g Eidamu
- 1 stroužek česneku
- 1 žloutek
- malá hrst pažitky
- trochu petrželky
- plátek másla
- pár lžic oleje na zapečení
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Žampionům oddělíme nožičky (dáme je stranou) a hlavičky si vydlabeme na plnění, omyjeme a osušíme.
-
Pak si připravíme náplň: do misky si vymačkáme vinnou klobásu, nastrouháme k ní nožičky žampionů, nivu, eidam, česnek, nadrobno si nasekáme pažitku s petrželkou, přidáme žloutek a všechno promícháme. Pokud budeme chtít, můžeme přisolit.
-
Malou lžičkou naplníme hlavičky žampionů dost vrchovatě nad hlavičky tak, že budeme mít kuličky. Naskládáme si je do pekáčku vymazaného olejem a na každý žampion kápneme máslo, které jsme si rozpustili a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 200°C 15 minut přikryté, aby se všechno propeklo, pak odkryjeme, můžeme kápnout trochu vody na šťávu a 10 minut dopečeme do zlatavé barvy.
Poznámka od kuchařky
Zbytky sýrů a dodělání žampionů, než by zavadly, mě donutili něco s nimi udělat a tak vznikl tento recept i když receptů na plněné žampiony je tu dost, ale tento je zase jiný na výběr. Vyzkoušejte, jsou chutňoučké-byl to zbytek, jinak by jsme jich snědli víc.