Chřestová polévka s kuřecím masem

62
- reklama -

Suroviny
4 porce

Tuto polévku je nejlepší vařit, pokud chystáme jiné jídlo s čerstvým zeleným chřestem. (Spotřebujeme na ni totiž odlomené spodní části, které narozdíl od bílého chřestu nejsou dřevnaté, přesto ale nejsou tak křehké jako části nad lomem).
potřebujeme tedy:
spodní části (cca 1/4 – 1/3 výhonku) z 500 g zeleného chřestu – horní křehké části použijeme sofistikovaněji než na polévku
100 g kuřecí prsa
2 lžíce másla
1-2 lžíce hladké mouky
600 ml horkého drůbežího vývaru nebo vody
200 ml mléka (nejlépe plnotučného)
1 stonek jarní cibulky
100 ml smetany ke šlehání
cukr
citronová šťáva
sůl
černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Odlomíme spodní části chřestových výhonků, očistíme je a tužší části slupky oloupeme. Vložíme do vroucí vody, do níž jsme přidali dvě lžičky soli, lžíci cukru a šťávu z třetiny citronu. Vaříme cca 10 minut. Chřest vyjmeme a s trochou vývaru rozmixujeme dohladka. Několik pěkných kousků chřestu si ponecháme na dokončení polévky. Zbylý vývar odložíme na pozdější upotřebení.


    Zobrazit celý recept

  2. Kuřecí maso nakrájíme na velmi tenké nudličky, osolíme, opepříme a dohněda orestujeme na másle. Zasypeme moukou, prosmahneme ji a zalijeme horkým drůbežím vývarem (podle potřeby uplatníme i vývar z chřestu). Uvedeme k varu, přidáme mléko a na mírné teplotě vaříme 20 minut. Pět minut před koncem přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku.

  3. Přidáme rozmixovaný chřest, dosolíme, dopepříme a na závěr přidáme sladkou smetanu a celé kousky chřestu.