Suroviny
4 porce
- Tuto polévku je nejlepší vařit, pokud chystáme jiné jídlo s čerstvým zeleným chřestem. (Spotřebujeme na ni totiž odlomené spodní části, které narozdíl od bílého chřestu nejsou dřevnaté, přesto ale nejsou tak křehké jako části nad lomem).
- potřebujeme tedy:
- spodní části (cca 1/4 – 1/3 výhonku) z 500 g zeleného chřestu – horní křehké části použijeme sofistikovaněji než na polévku
- 100 g kuřecí prsa
- 2 lžíce másla
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 600 ml horkého drůbežího vývaru nebo vody
- 200 ml mléka (nejlépe plnotučného)
- 1 stonek jarní cibulky
- 100 ml smetany ke šlehání
- cukr
- citronová šťáva
- sůl
- černý pepř
Postup přípravy receptu
-
Odlomíme spodní části chřestových výhonků, očistíme je a tužší části slupky oloupeme. Vložíme do vroucí vody, do níž jsme přidali dvě lžičky soli, lžíci cukru a šťávu z třetiny citronu. Vaříme cca 10 minut. Chřest vyjmeme a s trochou vývaru rozmixujeme dohladka. Několik pěkných kousků chřestu si ponecháme na dokončení polévky. Zbylý vývar odložíme na pozdější upotřebení.
-
Kuřecí maso nakrájíme na velmi tenké nudličky, osolíme, opepříme a dohněda orestujeme na másle. Zasypeme moukou, prosmahneme ji a zalijeme horkým drůbežím vývarem (podle potřeby uplatníme i vývar z chřestu). Uvedeme k varu, přidáme mléko a na mírné teplotě vaříme 20 minut. Pět minut před koncem přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku.
-
Přidáme rozmixovaný chřest, dosolíme, dopepříme a na závěr přidáme sladkou smetanu a celé kousky chřestu.