
- reklama -
Suroviny
4-6 porcí
- 250 g kořenové zeleniny (mrkev,celer,petržel)
- 500 g chřestu
- 30 g hladké mouky
- sůl
- cukr
- 1/4 l sladké smetany
- 1-2 čerstvé žloutky
- houska
- pažitka
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu opereme, očistíme, zalijeme vodou, osolíme a připravíme velmi silný vývar.
-
Chřest opereme, oloupeme, odřízneme hlavičky asi 3 cm, ostatní části semeleme na masovém mlýnku a chřest i se šťávou, které zbyla po mletí, uvaříme v polévce.
-
Vývar přecedíme a uvaříme v něm hlavičky. Mouku rozkvedláme v části studeného vývaru, vlijeme do polévky a povaříme. Polévku osolíme a osladíme.
-
Odstavíme a vmícháme smetanu s rozkvedlanými žloutky a už nevaříme. Polévku podáváme s nasucho opečenými krutony a posypeme nasekanou pažitkou.
Poznámka od kuchařky
Stejným způsobem můžeme chřest v době kdy je levný uskladnit. Odkrojíme hlavičky, zbytek semeleme na masovém mlýnku a uschováme v mrazničce.
Kuchařka: Bahula