- reklama -
Suroviny
- chřest
- Váhalova slanina nebo moravská, anglická…
- sůl
- koření dle chuti (pepř, drcený kmín, paprika, sušený česnek… nebo kořenící směs dle chuti)
Postup přípravy receptu
-
Množství slaniny a chřestu záleží na počtu strávníků.
-
Bílý chřest oloupeme a omyjeme, zelený stačí jen omýt. Chřest dáme povařit do osolené vody na cca 5 minut, dle tloušťky chřestu. Po scezení necháme chřest částečně zchladnout a každou chřestovou tyčinku obalíme plátkem slabě pokrájené slaniny. Před obalením můžeme chřest i libovolně okořenit, ale pozor na kořenící směsi s obsahem soli! Chřest jsme vařili v osolené vodě a slanina je také slaná.
-
Tepelná úprava je velmi krátká a to jen do opečení, osmažení a ogrilování slaniny dozlatova. Tepelnou úpravu volíme dle chuti a příležitosti.
-
Chřest ve slanině podáváme s čerstvým pečivem, zeleninovým salátem, vařeným bramborem nebo bramborovou kaší, různými druhy dipů…
Kuchař: recepty73