
Suroviny
4 porce
- chřest bílý (na 1 osobu 3-4 ks)
- 1 KL soli
- 2 KL cukru
- 1 PL citronové šťávy
- šunka
- Sýrová omáčka:
- 30 g másla
- 2 PL hladké mouky
- 150 ml smetany nebo mléka
- 100 g Ementálu
- citronová šťáva
- sůl
- bílý pepř
- pažitka
Postup přípravy receptu
-
Chřest: Stonky chřestu škrabkou směrem od hlavičky dolů oloupeme a zaschlý-dřevnatý spodek, asi 1cm, odřízneme.
-
Do vyššího hrnce dáme vařit 2 litry vody, do které přidáme: 1ČL soli, 2ČL cukru a 1PL citronové šťávy. Do vroucí vody vložíme chřest, nejlépe nastojato, aby hlavičky zůstaly nad hladinou a při vaření moc nezměkly. Vaříme 9-12 minut, podle tloušťky chřestu.
-
Sýrová omáčka: Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a metlou mícháme do zpěnění. Pak přilijeme smetanu, nastrouhaný sýr a mícháme, dokud nebude mít omáčka krémovou konzistenci. Dochutíme citronovou šťávou, solí, bílým pepřem a nakonec vmícháme nakrájenou pažitku
Poznámka od kuchařky
Chřest můžete samozřejmě podávat jen se sýrovou omáčkou a bramborami. Kdo je „masový“, tak může přidat šunku nebo kuřecí či vepřový přírodní řízek.