Chřest se smetanovo-sýrovou omáčkou, šunkou a bramborami

73
- reklama -

Suroviny
4 porce

chřest bílý (na 1 osobu 3-4 ks)
1 KL soli
2 KL cukru
1 PL citronové šťávy
šunka
Sýrová omáčka:
30 g másla
2 PL hladké mouky
150 ml smetany nebo mléka
100 g Ementálu
citronová šťáva
sůl
bílý pepř
pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Chřest: Stonky chřestu škrabkou směrem od hlavičky dolů oloupeme a zaschlý-dřevnatý spodek, asi 1cm, odřízneme.

  2. Do vyššího hrnce dáme vařit 2 litry vody, do které přidáme: 1ČL soli, 2ČL cukru a 1PL citronové šťávy. Do vroucí vody vložíme chřest, nejlépe nastojato, aby hlavičky zůstaly nad hladinou a při vaření moc nezměkly. Vaříme 9-12 minut, podle tloušťky chřestu.

  3. Sýrová omáčka: Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a metlou mícháme do zpěnění. Pak přilijeme smetanu, nastrouhaný sýr a mícháme, dokud nebude mít omáčka krémovou konzistenci. Dochutíme citronovou šťávou, solí, bílým pepřem a nakonec vmícháme nakrájenou pažitku

Poznámka od kuchařky

Chřest můžete samozřejmě podávat jen se sýrovou omáčkou a bramborami. Kdo je „masový“, tak může přidat šunku nebo kuřecí či vepřový přírodní řízek.