Chřest s máslem

53
- reklama -

Suroviny

svazek chřestu (počet podle strávníků)
kousek másla
sůl
voda

Postup přípravy receptu

  1. Velkou pozornost musíme věnovat výběru chřestu – pevný, nezvadlý, nezdřevnatělý. Musí lehce pružit. A dále musíme velmi pečlivě oloupat – i zbytek slupky nám udělá z pochoutky téměř nestravitelné jídlo! Do hrnce dáme vařit vodu a osolíme. Množství vody tak, aby byl chřest lehce ponořený. Vaříme do změknutí – cca 15 minut. Rozehřejem si máslo. Na talíři každému chřest polijeme máslem. Nejlepší přílohou jsou brambory a okurkový salát, ale dnes byly těstoviny (mušle) a také to bylo vynikající.

Poznámka od kuchařky

Docela mě zarazilo, že takto jednoduchý a základní recept tu není,což si tato velmi zdravá a chutná zelenina určitě nezaslouží.

Já mám na to loupání extra škrabku na zeleninu, je trochu jiná než na brambory – ostrá a zárověň jemnější ostří, aby to nešlo do hloubky stonku.

Loupat se musí jen bílý chřest, zelený se loupat nemusí – ale ten jsem ještě nikdy neměla možnost koupit.

Dále někde se i doporučuje vařit chřest svázaný do svazku. Já to dělám, jen, když ho mám hodně.Lépe se pak vyndává z vody.

Vodu je škoda vylévat, je to základ výborného vývaru!!!!