
Suroviny
4 porce
- 20 stonků bílého chřestu
- 50 g másla
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 4 snítky tymiánu
- žitný chleb ks
- 80 g másla
- 2 žloutky
- (2-3 lžíce vody z vření chřestu)
- 1 lžíce bílého vína
- 1/2 citrónu
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Chřest pečlivě oloupeme škrabkou a ukrojíme tvrdé konce, čímž dosáhneme stejné délky všech stonků. Do kastrolu s vodou přidáme máslo, koření a 1 lžičku soli. Uvedeme do varu, vložíme chřest spolu s kusem chleba a necháme pomalu táhnout, dokud nebude měkký (cca 8-12 min podle tloušťky chřestu). Chleba nám stáhne hořkost chřestu. Hotový chřest vyjmeme a zchladíme studenou vodou, pokud ho nebudeme ihned podávat.
-
Během vaření chřestu si připravíme omáčku. V menším rendlíku smícháme žloutky, vodu z chřestu, víno a citrónovou šťávu. Pomalu zahříváme na plotně za stálého šlehání až do husté pěny. Odstavíme a opatrně vmícháme teplé (nikoliv horké) rozpuštěné máslo. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Chřest na talíři přelijeme omáčkou a ozdobíme např. cherry rajčátky a salátem.
Poznámka od kuchařky
http://www.facebook.com/MishkaDiary
Chřest už zdaleka nepatří mezi těžko dostupné potraviny. Stále si však zachovává pověst potraviny pro fanoušky zajímavých chutí. I já jsem se konečně odhodlala chřest vyzkoušet a jak jinak než klasiku. No a jelikož to byla má první zkušenost s touto potravinou, tak jsem se řídila receptem Jiřího Štifta.