
Suroviny
3 porce
- 500 g zeleného chřestu nebo oloupaného bílého
- vejce, množství dle chuti a potřeby
- 200 g anglické slaniny nebo Váhalovy, moravské…
- rozpuštěné máslo
- sůl
- mletý pepř
- citronová šťáva nebo ocet
- bylinky
Postup přípravy receptu
-
Chřest opláchneme, seřízneme konečky a v osolené vodě, ochucené šťávou z půlky citronu, krátce povaříme na skus. Pak scedíme a necháme okapat.
-
Během vaření chřestu připravíme vejce a slaninu. Vejce upravíme na způsob, který máme nejraději: volské oko, natvrdo, na hniličku nebo ztracené. Plátky slaniny nasucho osmažíme dozlatova, před smažením ji můžeme pokrájet na menší kousky. Kdo chce pokrm bezmasý, přípravu slaniny vynechá. V kastrolku rozpustíme plnější lžíci másla.
-
Vařený, okapaný chřest dáme na talíř, přelijeme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme vmíchat při rozpouštění trošku čerstvých bylinek dle vlastní chuti (petrželka, pažitka…), chřest obložíme vejcem upraveným dle vlastní chuti a osmaženou slaninou.
-
Podáváme s vařeným bramborem, který můžeme krátce osmažit na pánvi od slaniny nebo s opečeným toustem.