
Suroviny
dle chuti
- chřest
- sůl
- voda (k vaření chřestu)
- omáčky: (dle chuti ve kterých chřestík máčíme):
- tatarka
- mexická salsa
- česneková omáčka
- holandská omáčka
Postup přípravy receptu
-
Koupený bílý chřest opláchnu, necháme okapat a oloupeme škrabkou na brambory, hlavičky netřeba loupat. Zelený vůbec neloupeme.
-
Znovu opláchneme, svážeme do svazků, /to pro lepší manipulaci/, vložíme do vroucí osolené vody, já přidávám bílý pepř, lze použít i citron na ochucení vody.
-
Vaříme zvolna dle potřeby, tenký cca 7, silnější až 14 min.
-
Hodně křehký zavařím cca 5 min, a dovařuji na páře.
-
Využijeme času a nachystáme si omáčky k dochucení, pro dietáře – do jogurtu přidám lžíci majolky a dochutím podobně jako tatarku. Pro ostatní holandská omáčka, česneková, salsa, nebo plechovka rajských – umixovat s nivou a česnekem. Fantazii a chuti lze vyhovět.
-
Hotový chřest přemístíme na talíře, v miskách nebo šálcích připravené omáčky už máme na stole a můžeme se pustit do jídla.
příloha je možná, brambory, mrkev nebo pečivo…
Poznámka od kuchařky
Já mohu chřest bez přílohy, ale i s vařenou mrkví chutná velmi dobře. Mrkev dám dám vařit o 5 min dřive, pak přidám chřest.
Jak radí vařit M. D. Retigová – Špargl pěkně očisť, ten kousek bílý dole ukroj, pak zase, když ho přemeješ svaž hlavičkami k sobě, ale volně a nech ho tak v pohodlné nádobě v slané vodě vařit: ale musí celý potopen býti a tak dlouho se vařiti, až je to zelené dost měkké, což se pozná, když se z vody za to bílé vezme a to zelené se přehýbá. Když uvařen, voda se vyleje, špargl prozřetelně na mísu vloží, aby se hlavičky neulámaly, posype se žemličkovou kůrkou a rozpáleným máslem omastí.
Zde je postup – http://ano1.mujblog.centrum.cz/clanky/Chrest-64947…









