Suroviny
- Těsto:
- 250 ml vody (nejlépe půl na půl voda a mléko)
- 200 g hladké (nebo polohrubé) mouky
- 100 g másla
- špetka soli
- 50 g cukru
- 4 vejce (v pokojové teplotě)
- Na potření:
- 1 vejce (rozšlehané)
- trocha mléka
- čokoládové lupínky (nebo perlový cukr – viz poznámka)
Postup přípravy receptu
-
Svaříme vodu i mléko s máslem, solí a cukrem, do horkého vysypeme najednou všechnu mouku, snížíme plamen a za stálého míchání krátce propaříme. Vznikne hladká koule, která se nechytá vařečky ani hrnce. Ihned sundáme ze zdroje tepla a necháme částečně zchladnout.
-
Pak do hmoty postupně zašleháváme jedno vejce po druhém.
-
Necháme zcela vychladnout a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme hladkou trubičkou nebo dáváme pomocí dvou kávových lžiček malé hromádky.
-
Troubu dobře vyhřejeme na 220 – 250°C.
-
Povrch „šuketek“ můžeme povlažit rozšlehaným vajíčkem, posypeme perličkami cukru (a příliš nešetříme – zdálo se mi jich dost, ale při pečení těsto hodně nabylo, takže jich mohlo být i víc).
-
Pečeme 10 minut prudce, pak snížíme teplotu na 150 – 180°C a dalších 10-15 minut dopečeme. Prvních 15 minut nesmíme otvírat troubu, aby neunikla pára a pečivo nekleslo. Hotové pečivo je uvnitř suché.
Poznámka od kuchařky
Výslovnost (šuket) zní českému uchu legračně, ale toto pečivo patří spolu s croissanty a brioškami k nejoblíbenějšímu francouzskému pečivu k snídani. Je z odpalovaného těsta a jeho hlavní ozdobou jsou malé perličky cukru na povrchu. Perlový cukr u nás bohužel nekoupíte, já jsem si ho přivezla z výletu do Rakouska. Je poměrně běžně k dostání i v Německu, Francii, Španělsku, Itálii apod. Profesionální pekaři ho u nás k dispozici mají. Jako lehkou náhradu můžete zkusit rozbít na kousky kostkový cukr (ale není to ono, perlový cukr má jinou technologii výroby a tudíž je z podstaty jiný) nebo místo cukru použijte čokofleky (= čokoládové pecičky).
Začátečníci si mohou přečíst o odpalovaném těstě tady:
http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/zakladni-rece…
Název nelze přeložit 😉