Chorvatská blitva (krumpir i blitva)

101
- reklama -

Suroviny
2 porce

4 velké brambory předem uvařené ve slupce a oloupané
2 PL olivového oleje
1 menší cibule
2 stroužky česneku
velká hrst mladých mangoldových listů
sůl
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a tenké plátky česneku a restujeme, až cibule zesklovatí.


    Zobrazit celý recept

  2. Mangold opereme, osušíme, natrháme na menší kousky a přihodíme do pánve. Necháme zavadnout a poté přidáme na co nejslabší plátky nakrájené brambory.

  3. Společně dobře prohřejeme, osolíme a ochutíme citronovou šťávou ( tu přidáváme raději po troškách, pokrm nemá být kyselý, jen lehce navinulý)

Poznámka od kuchařky

„blitva“=chorvatsky „mangold“, ale říká se tak i tomuto pokrmu z brambor a mangoldových (nebo i špenátových) listů. Podává se nejčastěji s jednoduše upravenou rybou nebo masem, výborná je ale i samotná