
- reklama -
Suroviny
35 ks koláčů průměr 30 cm
- 1 kg hladké mouky, 1 kg hrubé mouky, 2 kg polohrubé mouky, 1 kg másla, 80 dkg cukru krupice, 24 vajec, 1/4 l rumu, kůra ze 2 citronů, 1/4 l smetany, 4 dkg soli,32 dkg droždí, mléko a cukr na kvásek
- náplň: 6 kg tvarohu, 18 vajec, 2 vanilkové pudingy, 1 kg cukru, citronová kůra, rum a smetana dle potřeby (bílky ušlehat na sníh)
- náplň povidlová: povidla, rum na zředění
- náplň maková: mák, cukr, vanilkový cukr, skořice, rum. perníčky, mléko
- 1 vejce na obrubky
- zdobení:rozinky namočené na noc v rumu, mandlové lupínky
- na polití:2 šlehačky, 10 dkg cukru, šťáva z 1 citronu
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, teplého mléka a cukru připravíme kvásek, když vzejde, vše důkladně propracujeme, až se tvoří na těstě puchýře.
-
Po vykynutí oddělujeme 21 dkg bochánky, které vyvalujeme na pečícím papíru dokulata.
-
Prsty vyznačíme okraje, které pomažeme rozkvedlaným vajíčkem.
-
Pak rozetřeme tvaroh. náplň (3 lžíce na koláč), která nesmí být ani řídká, ani hustá, prostě aby šla dobře roztírat.
-
Na to sáčkem s hubičkou zdobíme, neboli „merhujeme“ vzory makovou náplní a povidly. Ozdobíme rozinkami a mandlemi.
-
Po upečení ještě horké poléváme šlehačkou s citr. a cukrem nebo po vychladnutí zdobíme našlehanou šlehačkou.
Poznámka od kuchařky
Tuto akci provádíme 1 za rok a to se ségrou a maminkou.
Kuchař: jajine