
Suroviny
6 koláčků o průměru 12 xm
- Na těsto:
- 230 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 120 g másla nebo Hery
- 1 lžička prášku do pečiva
- Náplň č.1:
- 1 kg jablíček letniček
- 1 skořicový cukr
- 1 polévková lžíce zavařených brusinek
- Náplň č.2:
- 2 tvarohy ve vaničce
- 2 vanilkové cukry
- 1 lžíce moučkového cukru
- 3 žloutky
- na hlavičky rozpůlená malá jablka
- na oči chobotniček rozinky
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin na těsto uhněteme hladkou kouli a dáme ji nejméně na hodinu do lednice zabalenou do potravinové fólie. Z těsta poté rozválíme plát a vykrajujeme kolečka, která klademe do malých koláčových forem (6 ks o průměru 12 cm), na jejichž dno jsme dali kolečko peč. papíru.
-
Na těsto poklademe vrstvu oloupaných a na plátky nastrouhaných jablek, smíchaných se skořicovým cukrem a brusinkami. Na tuto vrstvu nalijeme tvarohovou náplň (smícháme všechny suroviny).
-
Ze zbytku těsta radýlkem vykrajujeme trojúhelníčky a klademe je na koláčky jako chapadla. Poté vezmeme půlky jablíček zbavených slupky a jadřince a zabalíme je do těsta, uděláme oči z rozinek a hlavičku posadíme doprostřed na chapadla.
-
Pečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 180 stupňů) do zlatova, cca 20-30 minut. Necháme zcela vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Byl to takový momentální nápad a sklidil velký úspěch – a to nejen u dětí. 🙂