
Suroviny
4 porce
- 600 g brambor syrových – nastrouhat na malé slzičce (lze i rozmixovat)
- 1-2 KL soli
- polohrubá mouka – podle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Z nastrouhaných brambor slít vodu, trochu je i vymačkat a osolit.
-
Potom postupně přidávat mouku a pořádně vymíchat těsto.
-
Množství mouky je závislé na vlhkosti brambor.
-
Těsto musí být jen natolik tuhé, aby se noky nerozvařily, ale aby také po uvaření nebyly moc tuhé.
-
Nejlépe je provést zkoušku s jedním nokem – pokud se nerozvaří, mohou se zavařit i ostatní.
-
Lžicí namáčenou do vody vykrajovat noky a vhazovat je do vařící se osolené vody.
-
Když vyplavou, nechat je ještě pár minut vařit, pak je děrovanou naběračkou vyndavat (na zkoušku 1 rozkrojit) a rovnou házet do připraveného zelí, nejlépe promíchaného s výpečky.
-
Je také možné a lépe vypadající, když se dají samostatně do misky s rozpuštěným tukem, nejlépe se sádlem. V tuku se musí dobře obalit, aby se neslepily.
Poznámka od kuchařky
Část mouky lze nahradit škrobovou moučkou.