
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 0,5 Kl cukru
- 300 ml vlažné vody
- 1,5 KL soli
- 3 PL oleje
- 200 g zakysané smetany
- 150 g strouhaného sýru Eidam a pod., (Příp. Brynza)
- trochu soli
- 6 stroužků česneku nebo podle chuti
Postup přípravy receptu
-
V 200 ml vody rozpustíme cukr, přidáme droždí a necháme stát cca 15 minut. Do prosáté mouky vmícháme sůl, přidáme olej, kvásek a zbytek vody. Uhněteme plastické pružné těsto, které necháme v teple asi 30-40 minut vykynout.
-
Těsto vyklopíme, rozdělíme na 8 kuliček, necháme zpod utěrkou zas odpočinout, asi 15 minut. Mezitím nastrouháme sýr, zakysanou smetanu osolíme a vmícháme prolisovaný česnek. Rozpálíme suchou teflonovou pánev.
-
Odpočaté bochánky v podstatě bez podsypání (silikonová podložka) nebo s minimálním podsypávaním vyválíme na cca 0,5 cm a dáme na suchou pánev. Těsto se na horké pánvi mírně scvrkne (zdrcne), začnou se tvořit puchýře. Opékáme asi 2 minuty, otočíme.
-
Opečenou stranu na pánvi natřeme zakysanou smetanou a posypeme sýrem. Sýr taje a smetanová směs se částečně vsákne do placky. Opékáme druhou stranu, zase asi 2-3 minuty a kontrolujeme. Takto opečeme všechny placky. Dají se péct i na kovové desce k plynovému sporáku.
Poznámka od kuchařky
Veľmi chutné sú s bryndzou – tú zamiešam do ochutenej kyslej smotany.
Placky sú sýte, chutia napr. s čerstvou zeleninou. Na druhý deň sú „gumové“, ale obyčajne nemá čo zgumovatieť.
Niekedy robím len prázdne, k nejakej sýtej polievke alebo k hummusu.