
Suroviny
- 2 cibule
- 1 menší mrkev
- menší celer
- 70 g sádla
- 400 g staršího chleba
- 300 ml zeleninového vývaru
- pepř
- kmín
- 3 stroužky česneku
- zelená petrželka
- cibulka i s natí
- 200 g plátkové anglické slaniny
- 1 vejce (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle.
-
Pak přidáme na kostičky nakrájený celer a mrkev.
-
Za minutku přidáme na kostičky nakrájený chléb a promícháme.
-
Zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby nevznikla kaše, ale pouze hustá hmota, ve které stále zůstávají kostky chleba v kuse. Spotřeba vývaru záleží od toho, jaký je typ chleba a jak je tvrdý.
-
Potom přidáme kmín, česnek, pepř a zelené bylinky (petrželku, nať z cibule, pažitku atd.). Můžete přidat i 1 vejce, aby to drželo tvar, ale já nedávala. Dá se přidat různé koření, které máte rádi, třeba i chilli.
-
Z ochucené hmoty uděláme válečky velikosti sousta, které obalíme v plátku slaniny a upečeme na plechu, na který jsme dali pečící papír. Můžeme poklást i tvrdým sýrem.
-
Trouba je předehřátá na 180 °C a pečeme cca 30 minut. Prostě pěkně do zlatova.
Poznámka od kuchařky
Podáváme k pivu, vínu nebo jen tak, třeba s čajem 🙂 Je to dobré teplé i studené.
Zdroj: ProŽeny.cz