Chlebová škvarkovo-česneková podkova

57
- reklama -

Suroviny


250 ml vlažného mléka
100 ml oleje
2 celá vejce
3 lžičky soli
500-600 ml polohrubé mouky
1 kostka droždí
1 lžička cukru
250 g škvarků
3-5 stroužků česneku
vejce na potření
kmín na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy mléka, cukru, droždí a lžíce mouky necháme vzejít kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, olej, vejce, kvásek a zbylé mléko a zaděláme středně tuhé těsto (lze samozřejmě i „bezpracně“ připravit i v DP).

  3. Mezitím umeleme škvarky společně s česnekem. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní desku a vyválíme obdélník. Ten rovnoměrně potřeme rozemletými škvarky a těsto 3x přeložíme.

  4. Znovu rozválíme a přeložíme a takto opakujeme 3x-4x. Po posledním rozválení plát těsta stočíme jako závin, ohneme do podkovy a vložíme do rozevírací dortové formy (to sice není nutné, můžeme péct jen na plechu, ale ve formě podkova lépe udrží tvar).

  5. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme cca 60 minut na 150°C.