
Suroviny
- 250 g staršího chleba
- hovězí vývar
- 1 cibule
- talíř lesních hub
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- 1 vejce
- 100 ml smetany
- lžička másla
- pažitka
- Ztracená vejce:
- 4 vejce
- 4 lžíce octa
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Tvrdší, asi 3 dny starý chléb, nakrájíme na malé kostičky, v hrnci zalijeme vývarem, přidáme oloupanou přepůlenou cibuli, osolíme, opepříme a přisypeme kmín.
Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. -
Pak z hrnce vyndáme půlky cibule a polévku rozmixujeme. Je-li třeba, zředíme a přidáme houby nakrájené na plátky. Znovu vaříme 20 minut.
Ve smetaně rozšleháme vajíčko a vlijeme do polévky. Nakonec zjemníme lžičkou másla a polévku odstavíme. -
Ztracená vejce: dáme vařit vodu se solí a octem. Do naběračky rozklepneme vejce a pomalu ho překlopíme do vody, která se ještě úplně nevaří, jen lehce pobublává.
Bílek vidličkou přetahujeme přes žloutek a pomalým varem vaříme asi 4 minuty. -
Polévku dáme do talíře, přidáme rozkrojené vejce a štědře posypeme pažitkou.
Je výborná!