Chlebohousky alias chlebánky

65
- reklama -

Suroviny

3 hrnky hladké mouky
1/4 lžičky sušeného droždí
3 lžičky soli
1,5 hrnku vody
na posypání
kmín
sezamová semínka
hrubá sůl
dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smísíme ve větší míse se solí a droždím, vlijeme vodu a dobře promícháme. Mísu přikryjeme potravinovou fólií a uložíme na 12 hodin na teplé místo.


    Zobrazit celý recept

  2. Po 12-ti hodinách těsto 2-3 x znásobí svůj objem a je stále řídké a lepivé, to je v pořádku 🙂 Těsto vyškrábneme pomocí stěrky na pomoučněnou plochu, několikrát přehneme a obalíme v mouce a nožem rozdělíme na 8-12 dílků, záleží, jak velké chlebánky chcete.

  3. Jednotlivé dílky nehňácáme, ale jen zlehka okoulíme v mouce, vytvarujeme cosi alespoň vzdáleně podobné bochánku, uložíme na plech s pečicím papírem a posypeme solí, kmínem či semínky (doporučuje se namočit předem na chvíli, aby tak rychle na povrchu nehnědla a nehořkla – teda – semínka, ne ta sůl :-D) a necháme dalších 10-30 minut dokynout (ale už jsem dělala i bez tohoto mezikroku a výsledek byl stejný – prostě šup rovnou do trouby).

  4. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C cca 20 min., je třeba hlídat ke konci barvu, každá trouba si dělá, co chce 🙂

Poznámka od kuchařky

Zdroj: www.muffinarium.cz

jedná se vlastně o jiné použití mediálně známého těsta na chléb bez hnětení, jen po prohlédnutí místních receptů jsem zjistila, že nápad na využití do menšího pečiva tu nikdo pro inspiraci ostatním nedal – a také je menší množství droždí (obvykle uvádíte 1 lžička, mně stačí 1/4 lžičky 🙂 ), tak snad nebude recept na závadu 🙂

jo a přidala jsem sůl, oproti původnímu receptu z 1,5 lžičky na 3 lžičky, mám raději pečivo výraznější chuti.