- reklama -
Suroviny
15-20 ks
- 1 menší nebo půl velkého celeru
- 1 červená paprika
- 2 vejce vařená natvrdo
- 100 g sýru
- (čedar, eidam 45% apod.)
- 1 malá cibule
- 3 lžíce majonézy
- půl lžíce hořčice
- šťáva z poloviny citronu
- špetka cukru
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- Dále:
- dřevorubecký chléb nebo chlebíčková veka
- pomazánkové máslo
- kousek salátové okurky
- rajče
- petrželka na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Očistěný celer nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle a zalijeme citronovou šťávou, aby nezhnědl. Na stejném struhadle nastrouháme i sýr, papriku nakrájíme na proužky, cibuli a vejce nasekáme najemno. Přidáme majonézu, hořčici, špetku cukru, pepř a sůl dle chuti .
-
Vše promícháme a necháme v chladu chvilku odležet – zatím nakrájíme na plátky chléb, veku nebo jiné pečivo a lehce plátky potřeme pomazánkovým máslem, aby se od salátu nerozmočily. Vidličkou naneseme na každý plátek salát a dle fantazie dozdobíme měsíčkem rajčete, plátky okurkky, petrželkou apod.
Poznámka od kuchařky
Salát můžeme podávat jen na talířku s pečivem, k rybě nebo obložený šunkou. Dělávala ho tak moje maminka a je to už trochu zapomenutý recept.
Kuchařka: Marie Svarcova