
Suroviny
2 kusy
- 500 g hladké mouky
- 200 ml vlažné vody -může se podle tuhosti těsta přidat
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 1 sušené droždí nebo půlka (21 g) čerstvého
- 1 vajíčko nebo voda na potření
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, přidáme cukr a sůl.
-
Dál přidáme mouku a nakonec droždí -spustíme program: těsto s kynutím.
-
Po programu vyndáme těsto na moukou posypaný vál, ještě prsty trochu prohněteme, uděláme válec, který rozřízneme na polovinu.
-
Utvoříme delší veky-hodně nabudou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě 20 minut odpočívat.
-
Pak je přeneseme na plech s pečícím papírem.
-
Potřeme je rozšlehaným vajíčkem (nebo vodou), nožem uděláme několik rýh, dáme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme tak kolem 15 minut.
Poznámka od kuchařky
Víte, jak jsem na takové veky přišla? Normálně jsem zapomněla dát tuk či olej a tak jsem zjistila, že to jde a že jsou dokonce nadýchanější a vlastně levnější! Proto vám sem recept dávám k vyzkoušení.