Chleba z pravého kvásku

82
- reklama -

Suroviny
cca 1.5 – 2 kg

2 dcl žitný kvásek
300 g žitné mouky
2,5 dcl vlažné vody
1 kg pšeničné mouky hladké
asi 3,5 dcl vlažné vody
4 lžičky soli
do zavřené hrsti kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Vezmeme kvásek z lednice a přelijeme do misky. Oživíme ho žitnou moukou a vlažnou vodou a vše společně zamícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme přes noc nakynout.

  2. Poté dáme do mísy hladkou mouku, přilijeme vodu. Zamícháme a přidáme kvásek. Ne všechen, zase dáme do skleničky asi pět lžic na příště. V lednici vydrží týden až deset dní.

  3. Přidáme sůl, to dejte podle chuti, někomu stačí čtyři lžičky, někomu tři. Já dávám 4.

  4. Přidejte kmín a zamíchejte, až máte více jak středně tuhé těsto. Případně přidejte mouku nebo vodu. A teď šup pod peřinu a pět až šest hodin kynout.

  5. Potom přepracovat těsto, až se nelepí na vál, nebo pracovní desku.

  6. Troubu nechte vyhřát na 70 stupňů a nechte půl hodinky zatáhnout, chleba vám pěkně vyskočí na boku možná, mně vždy pukne. To je doba na potření studenou vodou. To během pečení provedu asi třikrát. A hned zvednu teplotu na 150 a peču asi hodinu a půl. Já mám teploměr, tak vpíchnu a ve středu by měl ukazovat sto stupňů. Poklepu a pokud zní dutě, tak je hotovo .

Poznámka od kuchařky

Tady je kvásková mapa. Lidé si ho předávají zadarmo nebo za symbolickou cenu. Já zadarmo. Dá se péci i ze žitné mouky, ale chleba je moc hutný. Vyzkoušel jsem obojí a ten z pšeničné hladké mi vyhovuje více. Podotýkám, kvásek vždy žitný, jinak to nefunguje.

www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html