
Suroviny
- 340 g vody
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky oleje
- 70 g žitné chlebové mouky
- 190 g pšeničné chlebové mouky
- 230 g hladké mouky
- lžíce žitného kvásku
- 3 g droždí (čerstvého, z kostky)
Postup přípravy receptu
-
Z nachystaných surovin odebereme 150 g vody, 150 g hladké mouky a droždí, umícháme a zakryté necháme 10-12 h pracovat.
-
Vykvašený preferment dáme do pekárny, přidáme všechny ostatní suroviny a použijeme program Těsto. Po jeho ukončení pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto dokynout, pokud to vůbec potřebuje (maximálně 20-30 minut).
-
Zapneme program Pečení a upečeme.
Chleba má mechovou střídu, nádherně voňavou a také pružnou. Chuťově je mnohem lepší, než tentýž chleba, v pekárně upečený klasicky, s obvyklou dávkou droždí.
Poznámka od kuchařky
Při zkoušení tohoto chleba jsem vycházela z toho, co se mi nedávno stalo – jednoduše a prostě mi došlo droždí a koupit ho nebylo kde. Náš vesnický krámek má velmi omezenou otevírací dobu a do města se takhle navečer už nikomu nechtělo….
Droždí tehdy zbylo opravdu maličko – pouhé 3 g, a přesto jsem chléb upekla. (Podrobný popis tady….)
Kamarádka, které jsem to vyprávěla, mi navrhla zkusit stejný recept znovu, jen droždí nechat pracovat v prefermentu. Chleba byl z toho fantastický, nesrovnatelně lepší, než zadělaný na záraz, s původním množstvím droždí.
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz









