Suroviny
- 30 g pravidelně krmeného kvásku
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 g vody
- – smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
- Dále:
- 200 g vody
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g hladké mouky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- olej
Postup přípravy receptu
-
V podstatě se dá použít jakékoliv pevnější těsto na chleba (toto bylo kváskové). Tohle těsto je snad nejjednodušší, používám ho nejen na denní chleba, ale kdykoliv chci vyzkoušet tvarování. Dobře se s ním pracuje.
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísímě těsto, které necháme nakynout – u kváskového to trvá déle, něco kolem 1,5-2 hodin.
-
Vykynuté těsto propracujeme, oddělíme z něj čtvrtinu a vyválíme na větší, tenký plát.
Střed plátu potřeme olejem.
Z většího zbytku těsta uděláme bulku, kterou položíme doprostřed naolejovaného místa. -
Podle fotek kouli těsta zabalíme, překrývající se okraje můžeme máznout vodou, aby se lépe přilepily.
-
Tak, jak leží balíček na stole (spojem nahoru) ho přeneseme na plech s pečící fólií.
Nerez kartou nebo jakoukoliv širší rovnou hranou balíček rozřežeme a všechny cípy obrátíme ven ze středu – jako je vidět na fotce. -
Necháme vykynout, zastříkneme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz