![Chleba domácí – kmínový_5ff9ef949cedf.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/chleba-domaci-kminovy_5ff9ef9484640.jpeg)
Suroviny
- 1 kg hladké mouky
- 2 brambory (uvařené ve slupce)
- 3 lžičky soli
- kmín
- kostka kvasnic
- litr vlažné vody
- možno přidat oblíbené semínka
Postup přípravy receptu
-
Do velké mísy prosijte kilo hladké mouky, přidejte jemně nastrouhané brambory – asi 2 (uvařené ve slupce a oloupané), 3 kávové lžičky soli a kmínu, nadrobte kostku kvasnic. Nachystejte si litr vlažné vody, půlku až třičtvrtě tam nalijte hned (u mě stačí asi tak třičtvrtě litru vody – jinak dle uvážení přilejte) a miste, až se vše hladce spojí.
-
Těsto nechte kynout asi půl hodiny, pak můžete ještě těsto drcnout a nechat dále kynout.
-
Na pomoučeném stole vymodelujte 2 bochníky, propíchejte asi 5x špejlí, potřete vodou, posypte kmínem a pečte na pečícím papíře na plechu ve vyhřáté troubě na 180°C 50 minut.
-
Potom zvyšte teplotu na 200°C a pečte ještě 10 minut (kvůli barvě). Určitě dobu pečení dodržte, jinak nebude chléb propečený (vůbec nevadí, pokud se bochníky spojí či popraskají).
-
Chléb vyberte z trouby, ještě potřete vodou a necháte vychládnout (Chléb nedávejte do silonových sáčků apod.). Dobrou chuť, ať se vám podaří (a pokud ne hned, příště to vychytáte) a napište, jak vám chutnal či jak se zadařilo. 🙂
Poznámka od kuchařky
Vody do těsta mě osobně stačí 800ml.