Chleba domácí – kmínový

66
- reklama -

Suroviny

1 kg hladké mouky
2 brambory (uvařené ve slupce)
3 lžičky soli
kmín
kostka kvasnic
litr vlažné vody
možno přidat oblíbené semínka

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy prosijte kilo hladké mouky, přidejte jemně nastrouhané brambory – asi 2 (uvařené ve slupce a oloupané), 3 kávové lžičky soli a kmínu, nadrobte kostku kvasnic. Nachystejte si litr vlažné vody, půlku až třičtvrtě tam nalijte hned (u mě stačí asi tak třičtvrtě litru vody – jinak dle uvážení přilejte) a miste, až se vše hladce spojí.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto nechte kynout asi půl hodiny, pak můžete ještě těsto drcnout a nechat dále kynout.

  3. Na pomoučeném stole vymodelujte 2 bochníky, propíchejte asi 5x špejlí, potřete vodou, posypte kmínem a pečte na pečícím papíře na plechu ve vyhřáté troubě na 180°C 50 minut.

  4. Potom zvyšte teplotu na 200°C a pečte ještě 10 minut (kvůli barvě). Určitě dobu pečení dodržte, jinak nebude chléb propečený (vůbec nevadí, pokud se bochníky spojí či popraskají).

  5. Chléb vyberte z trouby, ještě potřete vodou a necháte vychládnout (Chléb nedávejte do silonových sáčků apod.). Dobrou chuť, ať se vám podaří (a pokud ne hned, příště to vychytáte) a napište, jak vám chutnal či jak se zadařilo. 🙂

Poznámka od kuchařky

Vody do těsta mě osobně stačí 800ml.