Suroviny
- 250 ml vody
- 100 ml vody
- 6 g droždí
- 2-2,5 rovné lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- 150 g žitné chlebové mouky
- 100 g pšeničné celozrnné mouky jemné
- 350 g hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme 250 ml vody, žitnou mouku a droždí a necháme asi 10 minut promíchat bez předehřevu (program Koláč, Nudlové těsto aj.) a necháme stát v zavřené pekárně (formu, pokud chceme, můžeme překrýt třeba fólií).
-
Po 18-24 hodinách přidáme ostatní suroviny, zapneme Základní program a necháme pekárnu vypracovat těsto a upéct chleba.
-
Recept na chleba chleboviče jsem zkoušela ze zvědavosti, jestli vykyne, jak bude po tak dlouhé době kvašení droždí chutnat a podobně. Výsledek mě velice příjemně překvapil. Dlouhé kynutí vytáhne z mouky všechny její ukryté vůně a chutě.
Poznámka od kuchařky
Přesto, že mezi surovinami chybí cukr nebo jakýkoliv tuk, chlebík nádherně vykyne a je výborný, plný ok a pružný.
Místo kmínu můžeme použít chlebové koření.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/chleba-chlebovic/
.