Chleba bez hnětení

55
- reklama -

Suroviny
menší bochník chleba

3 hrnky hladké mouky (cca 250 ml)
1 lžička sušeného droždí
1,5 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
Podle chuti můžeme přimíchat cibulku
česnek
bylinky
semínka slunečnic sezamu
škvarky
1,5 hrnku vody

Postup přípravy receptu

  1. Chleba kyne 8-12 hodin, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením.

  2. Všechny ingredience smícháme dohromady, přidáme vodu. Vody přilijeme přiměřeně, raději si uděláme hustší těsto, lépe se s ním pracuje. Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou.

  3. Po uplynulé době, po kterou nám těsto kynulo si ho vyndáme na pomoučněný vál a gumovou stěrkou nebo pomoučněnýma rukama roztáhneme na placku cca 2-4 cm tlustou. Pak necháme
    15 minut odpočívat.

  4. Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“. Necháme utěrkou zakryté odpočívat 30 minut.

  5. Poté ještě dalších 30 minut, ale to už si zapneme troubu na 230 °C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát skleněný pekáč, nebo jakoukoli uzavíratelnou mísu vhodnou do trouby (cca o objemu 2 l).

  6. Těsto pak přendáme do horkého pekáčku, můžeme zase nahoru něčím posypat. Pečeme 30 minut při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 minut.