Chléb z kvásku

68
- reklama -

Suroviny

Kvas na chléb:
1-2 lžíce žitného kvásku
200 g žitné mouky
200 ml vody
Chléb:
zbytek žitného kvasu
500 g žitné chlebové mouky
hladká pšeničná mouka (gramáž 1:1 s moukou žitnou)
375-400 ml vody
15 g soli
8 g kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve smícháme připravený kvásek s vodou a moukou a těsto necháme pracovat 12 – 16 hodin zakryté utěrkou nebo potravinářskou fólií při pokojové teplotě. Po této době si odebereme 2 – 3 lžíce na další chléb, zbytek zpracujeme na chléb. Kvásek uchováváme v lednici ve sklenici s perforovaným uzávěrem nebo překrytý látkou. V lednici vydrží cca 7 – 10 dní.

  2. Na chléb smícháme kvas s moukou, já používám 300 g žitné a 200 g pšeničné mouky a výsledný chléb je hutný, pokud chcete nadýchanější, použijte jen pšeničnou mouku (ale experimentům se meze nekladou). Dále přidáme vodu, sůl a kmín.

  3. Vypracujeme tužší těsto, které přesuneme na pomoučenou desku (vál) a ještě zpracujeme na hladké těsto. Připravený bochánek dáme do hodně pomoučené ošatky (těsto celkem lepí) a necháme kynout cca 3 – 5 hodin, záleží, jak máte doma teplo.

  4. Nakynutý chléb opatrně vyklopíme na pečicí plech a dáme do trouby předem vyhřáté na 250°C a ještě než troubu s chlebem zavřeme, nalijeme do nádoby na dně trouby (nebo rovnou na dno trouby) cca 0,5 dl vody. Pečeme 15 minut při teplotě 250°C a poté teplotu snížíme na 200°C do kaštanové barvy.

  5. Hotový chléb dáme vychladnout na mřížku, a abychom si byli jisti, že je chléb opravdu hotový, můžeme poklepat na spodní stranu, správný zvuk je dutý.

Poznámka od kuchařky

Pro inspiraci a další články se podívejte se na můj blog.

http://fitblogies.blogspot.cz/