Chléb s pohankou a acidofilním mlékem

57
- reklama -

Suroviny

200 g pohankové mouky
200 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
80 g špaldové mouky
20 g hladké pšeničné mouky
2 lžičky chlebového koření
drcený kmín
celý kmín
špetka fenyklu
1 PL lněného semínka
2 lžíce octa
2 lžíce oleje
400 ml acidofilního mléka
100 ml vody
lžička cukru
kostka droždí (42 g)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme klasický kvásek –droždí, cukr, zaprášit moukou a necháme vzejít.


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy nasypeme všechny suché ingredience, vylijeme kvásek, přidáme tekuté složky a řádně vypracujeme těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout.

  3. Posypeme povrch celým kmínem, potřeme slanou vodou, pak vložíme na plech do vyhřáté trouby na 200°C a pečeme. Já pekla 40 min. horkovzduchem, potírala asi 3x slanou vodou a v troubě jsem měla hrnek s vodou.